Mindennapi kenyerünk
2006.02.09. 17:45
Készült (egy része): dr. Zackel Erna: Süssünk otthon (Mezőgazdasági Kiadó Kft) című könyve alapján. Érdemes megszerezni a könyvet is, mely 43 oldalon valóságos tanulmányt tartalmaz a tésztakészítés alapjairól az alapanyagoktól a sütés közben lejátszódó folyamatokig.
Hozzávalók (2 kenyérhez):
3.5 dl víz
5 dkg élesztő
2 tojás
1 kk. só
1 ek. cukor
1 dl (4 dkg) búzapehely
1 ek. őrölt köménymag
15 dkg reszelt sajt
8 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt
4 dl (kb. 26 dkg) teljes kiőrlésű búzaliszt (Graham-liszt)
A formák kikenéséhez:
vaj
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Először a tojásokat adjuk hozzá, megsózzuk, cukorral ízesítjük, majd a búzapelyhet is belekeverjük. A köménymaggal fűszerezzük, a sajttal, meg a kétféle liszttel tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Két püspökkenyérformát kivajazunk, a kétfelé osztott tésztával megtöltjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 35 percig sütjük. A formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 3 óra 10 dkg: 1188 kJ/284 kcal
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30-40 dkg főtt, áttört burgonya
3 dkg só
4 dkg élesztő
5-6 dl víz
5 dkg olvasztott zsír
1 evőkanál cukor
1 evőkanál tejpor
Elkészítés:
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk (9. ábra) és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg rozsliszt
2 dkg élesztő
10 dkg margarin
5 dkg cukor
1 dkg só
10 dkg főtt áttört burgonya
4-5 dl tej
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük és tálba tesszük. Közben az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi tejet is hozzáadjuk és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, langyos helyen 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
50 dkg főtt, áttört burgonya
1 dl tej
1 dkg élesztő
2 szem kockacukor
kevés só
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a burgonyát meghámozzuk és egészben puhára főzzük, melegen áttörjük, hagyjuk kihűlni. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt, és közepes keménységű tésztát dagasztunk. Az olajat közben ráöntjük és beledolgozzuk. Ha kész, a tésztát — ízlés szerint — formázzuk, zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük. Letakarva, meleg helyre tesszük és 1.5 órán át kelesztjük. A megkelt tészta felületét 2-3 helyen megvágjuk. Előmelegített sütőben, közepes melegben 50-60 percig sütjük. Közben néhányszor vízzel bepermetezhetjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30 dkg főtt, áttört burgonya
3 dkg só
4 dkg élesztő
5-6 dl víz
1-2 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. tejpor
Elkészítés:
A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni, és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük, és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olajat. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, olajozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg rozsliszt
2 dkg élesztő
10 dkg margarin
5 dkg cukor
1 dkg só
10 dkg áttört burgonya
4-5 dl tej
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük, és tálba tesszük. Közben az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi tejet is hozzáadjuk, és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, langyos helyen, 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és könnyedén átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
50 dkg áttört burgonya
1 dl tej
1 dkg élesztő
2 szem kockacukor
kevés só
2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a burgonyát meghámozzuk, és egészben puhára főzzük, melegen áttörjük, hagyjuk kihűlni. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt, és közepes keménységű tésztát dagasztunk. Az olajat közben ráöntjük és beledolgozzuk. Ha kész, a tésztát ízlés szerint forrázzuk, olajozzuk, lisztezett sütőlapra helyezzük. Letakarva, meleg helyre tesszük és 1.5 órán át kelesztjük. A megkelt tészta felületét 2-3 helyen megvágjuk. Előmelegített sütőben, közepes melegben 50-60 percig sütjük. Közben néhányszor vízzel bepermetezzük.
Hozzávalók:
2 kg rétesliszt
2 dkg élesztő
2 dkg só
langyos víz
Elkészítés:
A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést képezünk. Az élesztőt 5 dl langyos vízben feloldjuk és. beleöntjük a mélyedésbe. Kevés lisztet szórunk rá, letakarjuk és 3 órán át kelesztjük. Közben a sót kevés vízben feloldjuk, a lisztre öntjük és a megkelt élesztővel összekeverjük. Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát nyerjünk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta könnyűszerrel le nem válik a kézről és hólyagos nem lesz. Az így elkészített tésztából veknit vagy cipót formálunk, amit lisztezett tepsibe teszünk, 60 percig hagyjuk kelni, és 220 °C-os forró sütőben 60 percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 dkg cukor
3 dl tej
1-1.5 dkg só
5 dkg zsír
4 dkg élesztő
egy tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk és meleg helyre tesszük. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre. Összekeverjük, és hozzáadjuk a megkelt élesztőt az olvasztott zsírt és addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és rugalmas legyen: Cipót formálunk belőle, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percig pihentetjük. A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőben 40-50 percig szép pirosra sütjük.
Hozzávalók (3 kenyérhez):
kb. 9 dl víz
3 dkg élesztő
1 l (kb. 60 dkg) rozsliszt
1 l (kb. 60) dkg finom- vagy kenyérliszt
1.5 dl sör
1 ek. só
a formák kikenéséhez:
vaj
Elkészítés:
1 dl vizet 1 dkg élesztővel meg 3 ek. rozsliszttel összegyúrunk, majd letakarva, szobahőmérsékleten, egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a maradék langyos vízzel és élesztővel, a kétféle liszttel, meg a sörrel, megsózva 6-8 percig dagasztjuk, majd letakarva kb. 40 percig pihentetjük. Három, 1.5 l-es püspökkenyérformát kivajazunk, és tésztával megtöltjük. Letakarjuk, meleg helyen 2 órán át állni hagyjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, ha nem, a tüzet mérsékelve tovább sütjük.
Elkészítési idő: 4 óra + pihentetés 10 dkg: 1066 kJ/255 kcal
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
4-5 dl víz
2 dkg só
5 dkg olaj
1 dkg cukor
1 evőkanál tejpor
Elkészítés:
1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport, és az élesztőt belemorzsoljuk. Meleg helyen megkelesztjük. Az átszitált, langyos lisztet tálba öntjük, a sóval összekeverjük. Ha az élesztő megkelt, a tálban lévő lisztre öntjük, és először nyomkodjuk, majd apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat, ezután simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelni hagyjuk. Utána óvatosan átgyúrjuk, és tetszés szerint tepsibe vagy sütőlapra helyezzük. 20-30 percig pihentetjük, majd felületét tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben közepes erősségű tűzön 45-50 percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
4 dkg cukor
4 dl meleg tej
5 dkg étolaj
2 dkg só
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztővel jól összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan kidolgozzuk, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Az idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 35-40 percig meleg helyen tartjuk. Sütés előtt étolajjal megkenjük. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük.
Ha a fehér kenyér tésztáját gombával megtöltjük, nagyon kellemes készítményt kapunk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és a gombás töltelékkel megkenjük. A megtöltött tésztát 60-70 percig kelesztjük, felületét a sütés előtt tojásfehérjével bekenjük. Előmelegített sütőben, közepes . erősségű tűzön 60-80 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen fogyasztva, felszeletelve teához kiváló ízű különleges étel. A gombás kenyeret jól lehet fagyasztani, egyben vagy szeletelve. A felmelegített kenyeret rövid időn belül el kell fogyasztani, mert a gomba gyorsan romlik.
Gombás töltelék I.
Hozzávalók
50 dkg gomba
5 dkg petrezselyemzöldje
10-15 dkg vöröshagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 dl étolaj
ízlés szerint majoránna
őrölt bors
só
3 tojássárgája
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és ledaráljuk. Az étolajat megmelegítjük és üvegesre pirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a gombát, megfűszerezzük. Ha a leve elfőtt, hozzátesszük a paprikát és a petrezselyemzöldjét. Hagyjuk kihűlni. A hideg gombához hozzákeverjük a tojássárgáját. Ezt a masszát rátöltjük a tésztára, óvatosan összegöngyöljük és zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
Gombás töltelék II.
Hozzávalók:
20 dkg gomba
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg karalábé
10 dkg vöröshagyma
ízlés szerint őrölt kakukkfű
őrölt bors
só
5 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj
Elkészítés:
A zöldségféléket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük és 5 dkg vajon kevés vízzel puhára pároljuk. A gombát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Ha a leve elfőtt, összekeverjük a puha zöldségekkel; megfűszerezzük és hagyjuk az egészet kihűlni. Az így elkészített gombához hozzáöntjük a reszelt sajtot, jól összekeverjük. A kinyújtott tésztára terítjük, összegöngyöljük, zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg cukor
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
3 dl tej
1 dl meleg víz
1 dkg só
kevés vaj
4 dkg élesztő
Elkészítés:
Az élesztőt és az őrölt gyömbért langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a megkelt gyömbéres élesztőt. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg a tésztát. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, kilisztezzük, és a tésztát belehelyezzük. 1-l.5 órán át letakarva hagyjuk kelni. Ha duplájára nőtt, akkor jó. Sütés előtt olvasztott langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-5O percig sütjük. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük. . Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból és meleg helyen megkelesztjük. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.
|