gyorodi
Euró
 
Napszak köszöntő
 
Ide írjál

 E-mail címem:

nagyapo65@gmail.com

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Írj a vedégkönyvembe.
 
pps

 
Hírek
 
wb

 

 
kurzor
 
Vicces képek
 
Barátaim receptgyűjteményei
Barátaim receptgyűjteményei : Borral az igazi

Borral az igazi

  2006.02.09. 18:15


Züllött Tubicák szakácskönyve

Afélia, ciprusi pecsenye

Hozzávalók: 80 dkg kicsontozott rövidkaraj, 2,5 dl testes vörösbor, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors, 1 csapott evőkanál koriandermag

Elkészítése: A húst kockákra vágjuk, és összekeverjük egy deci, sóval és borssal ízesített borral. Egy napra a hűtőszekrénybe rakjuk, majd tésztaszűrőbe öntjük, hogy a leve lecsepegjen, de ezt a levet megőrizzük. Közben a koriandert megtörjük, vagy megőröljük, és másfél deci borral összekeverjük. A húst az olajon átsütjük, majd a lecsepegett saját levét meg a fűszeres bort hozzáöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Rövid lére sütve, burgonyapürével tálaljuk.

Borban párolt kacsa

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg zeller, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 2 dl fanyar vörösbor, 2 dkg édes, 1 dkg csípős paprika, só.

Elkészítése: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a reszelt hagymát, a reszelt zöldséget, és fedő alatt üvegesre pároljuk. Ezután belekeverjük a paprikát, rárakjuk a húst, nagy lángon megfuttatjuk, megsózzuk, majd ráöntjük a bort, és puhára pároljuk. Körítésnek galuskát adhatunk. Tálaláskor a tűzálló tál aljára tesszük a tésztát, ráhelyezzük a húst, s végül ráöntjük a hús levét.

Borban párolt ponty

Hozzávalók: 1, 5 kg ponty, 1 vöröshagyma, babérlevél, citromhéj, bors, 5 dl vörösbor, zsír, só.

Elkészítése: A pontyot megtisztítva, fölszeletelve, megsózva fél órán át, állni hagyjuk. Egy kevés zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, adunk hozzá babérlevelet, egy fél citrom reszelt héját, 8 10 szem egész borsot, a vörösbort, és 15-20 percig forraljuk. Ezután tesszük bele a feldarabolt halat, 20 percig kislángon főzzük. Azután a halszeleteket meleg tálra rakjuk, ráöntjük az átszűrt levét, és kis burgonyagombócokkal tálaljuk.

Borban sült csirke

Hozzávalók:  2 csirke, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl fehérbor, 2 dl tejföl só

Elkészítése:  A megtisztított csirkéknek levágjuk a combját, szárnyát, a törzsét pedig hosszában kettévágjuk úgy, hogy az eleje és a háta külön darab legyen. A húst megsózzuk, egy nagyobb lábos alját vékonyra vágott füstölt szalonnaszeletekkel kirakjuk és a csirkedarabokat - bőrös oldalukkal lefelé fordítva - szorosan rátesszük. Öntünk rá 2 dl fehérbort és kis lángon, fedő alatt lassan pároljuk. Megbolygatni nem szabad, csak egy-egy darab húsba villával beleszúrva, az egészet lassan körbe toljuk, hogy le ne ragadjon. Ha a leve elfőtt, apránként kevés vizet öntsünk alá, de úgy, hogy azért pirulhasson. Ha már szépen megpirultak a húsdarabok, mindegyiket megforgatjuk, hogy a piros bőre legyen felül. Fedő alatt tovább pároljuk, míg a hús teljesen meg nem puhul. Tálalás előtt 10 perccel ráöntjük a tejfölt, és jól átforrósítjuk. Rizsköretet, esetleg burgonyakrokettet adjunk hozzá.

Borleves

Hozzávalók: 7 dl savanyú bor, 3 dl víz, 6 tojás, fahéj, citromhéj, 2 dkg liszt, 15 dkg cukor.

Elkészítése: A vízzel higított bort a fűszerekkel forrni tesszük. A tojás sárgákat a cukorral, liszttel kikeverjük, és a forró bort állandó keveréssel vékony sugárban a kikevert tojáshoz adjuk. Pár percre vízfürdőbe tesszük, és erősen verjük. A forró habos tömeget csészében azonnal tálaljuk.

Boros almaleves

Hozzávalók: 50 dkg alma, 20 dkg cukor, 1 g fahéj, 1 szegfűszeg, 5 dkg só, 3 dl tejföl, 5 dkg liszt, 1 dl fehérbor, 1 citrom, 5 dl tej.

Elkészítése: A fahéjat, a szegfűszeget és a citrom héját egy kevés vízben kifőzzük. A megmosott almát vékonyan meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházat eltávolítjuk. Cukros, enyhén sózott vizet készítünk, felforraljuk, és az egyenletes kockákra vágott almát beletéve felforraljuk. A fűszerek leszűrt levét beletesszük a levesbe, és összeforraljuk. Habarást készítünk, a forrásban lévő leveshez adjuk, állandókeverés mellet. Tejjel és fehérborral ízesítjük, citrommal enyhén savanyítjuk.

Boros csirkeleves

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2,5 dl száraz fehérbor, 1 csokor zöldhagyma, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 kisebb zellergumó, késhegynyi őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fehér bors, csipetnyi cukor.

Elkészítése: A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Fazékba teszem, ráöntök egy liter hideg vizet és megsózom. Félpuhára főzöm. Közben a zellert megtisztítom, és almareszelőn lereszelem, a zöldhagymát vékony karikákra vágom. A félpuha csirkehúst a léből kiveszem. Kicsontozom, és kis kockákra vágva az átszűrt lébe visszateszem. Ezután ízesítem a citromlével és hozzáadom a bort, a reszelt zellert és a fűszereket, majd 15 percig főzöm. Végül kevés cukorral ízesítem.

Boros kakas

Hozzávalók: 1 csirke, só, bors, 25 dkg szalonna, 2 pohárka pálinka, 5 dl vörösbor, 1 babérlevél, 10 dkg gomba, hagyma, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj,

Elkészítése: A csirkét négybe vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A szalonnaszeleteket megpirítjuk, a zsírból kivesszük. Ebben a zsírban sütjük a csirkedarabokat, leöntjük pálinkával, meggyújtjuk, és hagyjuk leégni. Hozzáadjuk a bort, a babérlevelet, a gombát, a darabolt hagymát, és 35 percig pároljuk. A csirkét ezután kivesszük, a mártásba beletesszük a szalonnát, liszttel, vajjal elkeverjük, és felforraljuk. Visszatesszük a csirkét. Sült burgonyával és salátával tálaljuk.

Boros zsemleszeletek

Hozzávalók: 5 db zsemle, 2, 5 dl bor, szegfűszeg, fahéj, barackíz, 2 tojásfehérje, 10 dk cukor.

Elkészítése: A zsemlét vékony szeletekre vágjuk, majd zsírban szép világosra sütjük. Tálba rakjuk, és leöntjük a borral, melyben korábban néhány szem szegfűszeget, fahéjat áztattunk. Kettőt-kettőt barackízzel tapasztunk össze. Kizsírozott tűzálló tálra rakjuk. A tojások fehérjéből habot verünk, belekeverjük a cukrot is, és ezzel beborítjuk a zsemleszeleteket. A sütőben ki lángon megsütjük.

Csirke borban

Hozzávalók: 1,5 kg -os csirke, 12 dkg  paradicsom, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl fehér- vagy vörösbor, fél csokor petrezselyem, 4-5 evőkanál olaj, őrölt bors, só

Elkészítés: A csirkét 8 darabra vágjuk, megsózzuk, és kevés olajban pirosra sütjük. Beletesszük a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a kockára vágott paradicsomot. Az egészet jól átpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, ráöntjük a bort, és fedő alatt puhára pároljuk.  A csirkét kivesszük a sütőedényből, a levét megszórjuk vágott petrezselyemmel. Köretként párolt rizst adunk hozzá.

Csirke vörösborban

Hozzávalók:  1 csirke, 10 dkg angolszalonna, 20 dkg gomba, 1 l vörösbor, 1 fej hagyma, 1 dl konyak, babérlevél, kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, zöldpetrezselyem, 8 szelet pirított kenyér, 1 kanál liszt, 5 dkg vaj.

Elkészítése: A csirkét négyfelé vágjuk, aprólékból egy kevés zöldséggel, hagymával sűrű húslevest főzünk. A vörösbort lábasba öntjük, teszünk bele 1-2 dl erős húslevest, egy csípet kakukkfüvet, babérlevelet, fokhagymát, és 20-25 percig főzzük. Az utolsó 6-8 percben tesszük bele a megtisztított felvágott gombát. Ezután a boros levet leszűrjük, a fűszereket eldobjuk, a gombát félre tesszük. A szalonnát apró darabokra vágjuk, egy kevés olajban és vajban megpirítjuk, rátesszük a feldarabolt vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. A húsdarabokat megsózzuk, borsozzuk, és ebben a zsírban többszőr megforgatva szép pirosra sütjük. A konyakot felmelegítve ráöntjük, meggyújtjuk, és az edényt addig rázogatjuk, amíg a láng el nem aludt. Ekkor ráöntjük a bort, teszünk rá friss zöldpetrezselymet, kakukkfüvet, fokhagymát, babérlevelet, és 35 percig takaréklángon főzzük. Beletesszük a gombát további 5 percre. A csirkehúst, gombát, szalonnadarabokat előmelegített tálra rakjuk, és melegen tartjuk, a közben elkészített pirított kenyérszeletekkel együtt. A mártáshoz hozzáadjuk állandó keverés mellet a vajjal eldolgozott lisztet, jól átmelegítjük, és a tálra szedett csirkére öntjük.

Erőleves tokajival

Hozzávalók: 600 g sovány marhahús, 1 db tojásfehérje, 20 g paradicsompüré, 600 g marhacsont, 300 g vegyes zöldség, 60 g zeller, 25 g vöröshagyma, 30 g gomba, 60 g kelkáposzta, só, bors, gyömbér, fokhagyma, 2 dl tokaji szamorodni (száraz).

Elkészítése: A marhahúst ledaráljuk, és fazékban a tojásfehérjével, és a paradicsompürével jól elkeverjük, majd felöntjük két liter hideg vízzel, vagy csont-lével. Hozzáadjuk a csontot, a karikára vágott zöldségeket, a fűszereket. Ezután felforraljuk, és egyenletes lassú forrásnál kb. 3 órát főzzük. (Ezt a levest nem kell lehabozni.) Majd hagyjuk leülepedni, aztán szűrőruhán óvatosan átszűrjük, a zsírt leszedjük a tetejéről.  A forró leveshez közvetlen a tálalás előtt személyenként 3-5 cl tokaji bort öntünk.

Fehérboros nyúltokány

Hozzávalók: 80 dkg nyúlcomb, 10-10 dkg gépsonka, angolszalonna és csemegeuborka, 5 dkg liszt, 1 dl paradicsomlé, 2 dl fehérbor, törött bors, só.

Elkészítése: A csontról lefejtett húst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, és lisztbe forgatjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, felöntjük a paradicsomlével, és letakarva pároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a finom metéltre vágott gépsonkát és az uborkát. Beleöntjük a száraz fehérbort, és készre főzzük. Burgonyaropogóst adunk mellé.

Halszeletek fehérbormártásban

Hozzávalók: 80 dkg süllő, 20 dkg vaj, 3 dl fehérbor, só, 3 dl tejszín, 4 tojás, 3 dkg vöröshagyma. Elkészítése: A 80 dkg süllő filét, bőre nélkül, kiszálkázva, egy vajjal kikent edénybe megsózva belehelyezünk, 2 dl borral leöntjük és 1-2 szelet hagymával, 15 percig pároljuk. Ezután egy 3 literes lábasban, 3 dl tejszínt 4 tojás sárgájával, egy kis sóval jól összekeverünk, melyet egy másik lábasszerű edénybe belehelyezünk, amelybe kb. 4 ujjnyi vizet öntünk. Így folytonos keverés mellet felfőzzük, s amikor már megsűrűsödött hozzákeverünk 10 dkg vajat, és a hal pároló levét. Az így nyert ízes mártással, a melegen tartott halat a tálon leöntjük és petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Kasszeli karaj boros káposztában

Hozzávalók: 4 szelet karaj, 75 dkg savanyú káposzta, 1 babérlevél, 4 db szegfűbors, 1 teáskanál borókabogyó, 1 hagyma, 2 dl bor, 2 alma, 8 szem aszalt szilva.

Elkészítése: A karajt a savanyú káposztával, fűszerekkel, kockára vágott hagymával, borral és vízzel a beáztatott agyagtálba tesszük. Az agyagtálat hidegsütőbe tesszük, 220 fokon 1 óra hosszat pároljuk. Az almát félbe vágjuk, meghámozzuk, kimagozzuk, az aszalt szilvával együtt a káposztára téve 15 percig pároljuk.

Konyakos csirke

Hozzávalók: 2 kisebb csirke, 2 póréhagyma, 3 cl konyak, 1,5 dl fehérbor, 15 dk gomba, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 5 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, petrezselyem, tárkony, só.

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, majd egy rész olajban, egy rész vajban szép sárgára pirítjuk. Adunk hozzá 2 szép póréhagymát, 1 evőkanál vágott petrezselymet, 4-5 levél tárkonyt, öntsünk rá konyakot, gyújtsuk meg, majd oltsuk el a fehérborral. Adjuk hozzá a feldarabolt gombát, és fedő alatt pároljuk puhára. Szedjük a húsokat előmelegített tálra, a mártásba öntsünk 2 dl tejszínt, 2 tojássárgáját, 3 dkg vajat, jól elkeverjük. Tegyünk bele zöldpetrezselymet, apróra vágott tárkonyt, és öntsük a tálra rakott csirkére.

Konyakos sertésborda

Hozzávalók: 8 szelet karaj kicsontozva, só, 1 dl olaj, 5 dkg vaj, 40 dkg gomba, 2 dl tejföl, bors, 1 dl konyak.

Elkészítése: A karajszeleteket kiverjük, és besózzuk. Fele vajat, fele olajat megforrósítunk, és a hússzeleteket mindkét oldalán hirtelen megsütjük, és félre tesszük. A forró zsiradékban megpárolunk 40 dkg gombát, zsírjára sütjük, tejföllel ízesítjük, megsózzuk és borsozzuk. A forrón tartott hússzeleteket előmelegített tálra rakjuk, leöntjük 1 dl konyakkal és meggyújtjuk. Ha leéget ráöntjük a gombát és tálaljuk.

Nyúl vörösborban 1.

Hozzávalók: 1, 5 kg nyúlhús, só, bors, kakukkfű, rozmaring, 15 szalonna, 1 hagyma, 7 dl vörösbor, 20 dkg gomba, 2 dkg pirospaprika, paradicsompüré, 3 dkg liszt, Cayenni bors, metélőhagyma, 1 hűsleveskocka, paradicsompaprika.

Elkészítése: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát, paradicsompürét, és a nyúldarabokat. Sózzuk, fűszerezzük, és a vörösborral f9ölengedjük, megpároljuk. Amikor majdnem megpuhult, beletesszük a feldarabolt gombát és a paradicsompaprikát. Ha megfőtt, behabarjuk, és tálalás előtt megszórjuk metélőhagymával. Sós burgonyát adunk hozzá.

Nyúl vörösborban 2.

Hozzávalók:  4 nyúl hátsó combja, 30 dkg máj, 10 dkg gomba, 10 dkg zsír, 10 dkg zöldborsó, 0.5 dl alkohol, só, bors 

A mártáshoz:  2 dkg zsír, 2 dkg liszt, 3 dl vörösbor

Elkészítése: Ujjnyi csíkokra vágjuk a húst, serpenyőben zsíron puhára pároljuk. A májat felszeleteljük, és a hús mellett átsütjük. Közben külön-külön megpároljuk a gombát sózva borsozva, és a borsót, és összekeverjük a hússal. Mártás zsirban világosra pirítjuk a lisztet, és a borral felengedjük, összeforraljuk, ha sima a húsra öntjük. Meglocsoljuk az alkohollal, és meggyújtva visszük az asztalra. Párolt rizs és sült burgonya illik hozzá.

Őzcomb vörösborban

Hozzávalók: 1 kg őzcomb, 15 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl spanyol mártás, 3 dl vörösbor, 5 cl konyak, 1 kanál paradicsompüré, só, bors, babérlevél, kakukkfű, szegfűbors, 1 kanál liszt, 2 narancs, egy fél citrom, áfonya vagy csipkeíz.

Elkészítése: Az őzcombot felszeleteljük, megtűzdeljük szalonnával, megsózzuk, borsozzuk. Egy kevés olajban hirtelen körbesütjük, és félre tesszük. Az olajban megpirítjuk a feldarabolt hagymát, majd a zöldségeket, hozzáadjuk a gombát, fokhagymát, babérlevelet, borsot, reszelt narancs és citromhéját, kakukkfüvet. Rövid pirítás után meghintjük liszttel, majd fölengedjük borral, és simára keverjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a spanyol mártást, egy kevés áfonyaízt, és egy narancs levét. Ezután elkeverjük, felforraljuk, és ráöntjük az őzcombra. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk, időnként megforgatjuk. Ha sűrű lesz a mártásunk, vörösborral hígítsuk. Végül hozzáadjuk a konyakot is, majd finom szűrőn átszűrjük. Előmelegített tálon forrón, burgonyaropogóssal tálaljuk.

Pácolt pecsenye    

Hozzávalók: kb. 1 kg kicsontozott rövidkaraj, 3 dl vörösbor, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors, 1 csapott evőkanál koriandermag

Elkészítése: A hús kockákra vágjuk, és összekeverjük egy deci, sóval és borssal ízesített borral. Egy napra a hűtőbe tesszük, majd tésztaszűrőbe öntjük, hogy a leve lecsepegjen, de ezt a levet megőrizzük. Közben a koriandert megtörjük, vagy megőröljük, és a maradék borral összekeverjük. A húst az olajon átsütjük, majd a lecsepegett saját levét meg a fűszeres bort hozzáöntve, fedő alatt puhára pároljuk.

Pálinkás marhasült

Hozzávalók: 75 dkg marhahús, só, bors, 1dl olaj,16 dkgmáj,2 alma,8 szelet pirított kenyér, 1 dl cseresznyepálinka.

Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, majd forró olajban hirtelen mindkét oldalukat megsütjük. A sertés vagy kacsamájat szeletekben enyhén megsütjük. Az almát fölszeleteljük, magházát eltávolítjuk, és az almát vajban megpároljuk. Egy kevés cukrot is tehetünk bele. A pirított kenyérszeletekre ezután ráteszünk egy szelet sült húst, erre egy szeletke májat, majd a párolt almát. Leöntjük pálinkával és az asztalra helyezve, meggyújtjuk. (Tűzoltók 105)

Párolt boros csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 3 evőkanál olaj, 1 dl száraz fehérbor, egy citrom és egy narancs leve, 1 teáskanál konyak, 1/2 tyúkhúsleveskocka, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint törött fehér bors, 1-1 mokkáskanál gyömbérpor és majoránna.

Elkészítése: Először elkészítem a páclevet: a kicsavart citrom- és narancslevet, a konyakot és a 2 evőkanál vízben feloldott tyúkhúsleveskockát meg a fűszereket összekeverem. Ezután a megtisztított, kisebb darabjaira vágott csirkehúst megmártom benne, és egymásra teszem. A maradék páclevet a húsra csorgatom. Tálba teszem és hűtőszekrényben néhány órán keresztül (lefedve) érlelem (előző nap is elkészíthető). Az olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát, majd a léből kivett, és lecsöpögtetett csirkehúst, mindkét oldalán átsütöm. Ezután a maradék páclevet és a bort ráöntöm, fedő alatt, kis lángon, az edény gyakori rázogatásával puhára párolom, végül zsírjára sütöm. Párolt rizs vagy burgonyapüré illik hozzá.

Pezsgős csirke 1.

Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 1 1/2 dl száraz pezsgő, 5 dkg vaj, 10 dkg nyers füstölt sonka, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítése: A cserépedényt (Rőmertopfot) fél órára hideg vízbe áztatom. Közben a csirkét megtisztítom, és négyfelé vágom. Minden oldalát bekenem a sóval elkevert, tisztított, zúzott fokhagymával és bőven megszórom borssal, majd a cserépedénybe fektetem. Beborítom a megtisztított, zöldjével együtt karikára vágott zöldhagymával és a nagyon vékony csíkokra metélt nyers sonkával. Rámorzsolom a vajat, megöntözöm a pezsgővel, és a tálat saját fedelével betakarva hideg sütőbe tolom. Ezután a sütőt begyújtom és 10 percig takaréklángon, 60 percig pedig közepes lángon sütöm az ételt. Márványsajttal ízesített fejes saláta és párolt rizs illik hozzá, de burgonyalángossal is nagyon finom.

Elkészítési ideje: 100 perc

Pezsgős csirke 2.

Hozzávalók: 1 csirke, alma, vaj, fűszerek, 2 dl pezsgő

Elkészítése: A tisztított csirke hasüregét sóval, törött borssal, majoránnával, reszelt szerecsendióval ízesítjük és cikkekre vágott, hámozott almával megtöltjük. Szegfűszeggel fűszerezzük, és hústűvel összezárjuk. Grill fűszerrel meghintjük. Gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és 2 dl pezsgőt öntünk alá. Befedjük a tűzálló tál tetejével, előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolgatva pirosra sütjük.

Pezsgős csirke 3.

Hozzávalók: 1,5 kg-os csirke, 15 dkg sárgarépa, 1 fej hagyma, 8 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 dl fehérbor, 3 dl pezsgő, 2 dl tejszín, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A megmosott csirkét kívül belül megsózzuk. Tepsibe tesszük, tetejére vajdarabkákat morzsolunk. Mellérakjuk a karikára vágott répát és hagymát. A csirkét félpuhára sütjük, áttesszük egy lábasba. A sütésből visszamaradt lébe beleöntjük a bort és a pezsgőt, majd az egészet a csirkére öntjük, és fedő alatt puhára pároljuk.  A csirkét kivesszük, a levét felöntjük a tejszín felével, sóval, borssal ízesítjük. A tűzről levéve beleöntjük a maradék tejszínnel összekevert tojássárgáját. Finom szűrőn átszűrjük, és a mártást a feldarabolt csirkére öntjük. Köretként vajas metéltet adunk hozzá.

Részeg svihákok

Hozzávalók: 50 dkg finommetélt, 2 tojás, 15 dkg liptói túró, 1 kávéskanál borókabogyó, 2 dl bor, metélőhagyma, só. Mártó tésztához: 10 dkg liszt, 1 tojás, zsír a sütéshez, áfonya. 

Elkészítése: A metéltet sós vízben kifőzzük, két tojást, kevés paprikát, 15 dkg liptói túrót, 1 evőkanál finomra vágott metélőhagymát, egy kávéskanál őrölt borókabogyót adunk hozzá és jól elkeverjük. Nagy porcelán tálra borítjuk, és ha kihűlt, megsűrűsödött, pogácsa-szaggatóval kiszaggatjuk. Palacsintatésztát készítünk lisztből, tojásból, borból, és egy-egy kiszúrt pogácsát megmártva benn, forró olajban hirtelen kisütjük, hogy a túró meg ne olvadjon. Ha a zsírból kivesszük, mindegyikbe nyomunk 2-3 szem borókamagot, tálra halmozzuk, áfonyával megszórjuk. Bormártással tálaljuk. Előtte kínáljunk 1 pohár borovicskát.

Részeges csirke

Hozzávalók: 1 csirke, 5 dkg margarin, 2 dl fehérbor, 3 dkg füstölt szalonna, só, bors, majoránna. A csirkét kívül belül megsózzuk, fűszerezzük.

Elkészítése: A belsejét majoránnával dörzsöljük be. Magas tűzálló tálba helyezzük, teszünk rá néhány szelet margarint.  Öntünk alá 1 dl bort, és rátesszük a tál fedelét. Pároljuk, és időnként a bort utána öntjük. Amikor kezd pirosodni, 2-3 vékony szalonnaszeletet borítunk rá, és ezzel ropogósra sütjük.

Részeges hal

Hozzávalók: 8 szelet hal, 8dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg liszt, 1 kiskanál cukor, 2 dl vörösbor, babérlevél, szegfűbors, 1 citrom, só, bors, mustár.

Elkészítése: Négy dkg vajat megolvasztunk, és az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk benne. A halat felhasználás előtt 20 perccel megsózzuk, és meglocsoljuk citromlével. Ezután a hagymás vajra tesszük, fűszerezzük, egy kevés pirospaprikával, a borral locsolgatva kb. 15 percig pároljuk. Ha elkészült, tűzálló tálra helyezzük. A maradék vajból egy kevés liszttel világos rántást készítünk, felöntjük hal lével, még egy kevés bort és mustárt adunk hozzá, és a tálra helyezett halra öntjük.

Részeges kacsasült

Hozzávalók: 1 pecsenye kacsa, 5 dkg vaj, 6 dkg császárhús, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 5 cl konyak, 2 dl vörösbor, 2 dl húsleves, zöldpetrezselyem, 1 babérlevél, kakukkfű, só, citromlé.

Elkészítése: Három deka vajat, a császárhúst, a vöröshagymát négy részre vágva a kacsa aprólékával együtt pirítsuk meg. Hintsük meg liszttel, öntsük rá a konyakot, a vörösbort, a húslevest. Tegyünk hozzá néhány szál zöldpetrezselymet, 1 babérlevelet, egy késhegynyi kakukkfüvet, gyengén sózzuk meg, és negyedrészére forraljuk be. A kacsa máját vajban pirítsuk meg, villával törjük össze, és tegyük a leszűrt kacsa aprólék levébe. Tegyünk bele egy kevés citromlevet és később a sült kacsa levét. Közben a kacsát tűzálló tálon sütőbe tesszük, vajdarabkákat morzsolunk rá, majd szép pirosra sütjük. A kacsát feldaraboljuk, és az ízes mártással tálaljuk.

Részeges rostélyos

Hozzávalók: 1 kg rostélyos, 1 vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl vörösbor, só, törött bors, kakukkfű, 1 dl olaj.

Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, majd egy kevés olajban hirtelen megsütjük. A vöröshagymát apróra vágjuk. Egy megfelelő nagyságú edényt kibélelünk hajszálvékony szalonnaszeletekkel, teszünk rá egy sor vöröshagymát. Erre egy sor húst rakunk, majd szalonnát, hagymát. Legfelül szalonna legyen. Egy darabig sütjük, azután megfordítjuk az egészet. Felöntjük borral, és fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára sütve forrón tálaljuk.

Rizlingben párolt sertésborda

Hozzávalók: 80 dkg sertéshús, 2 dl fehérbor, só, törött bors, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 3 karika citrom. Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és egy jénai tál aljára egymás mellé lerakjuk. Ráöntjük a bort, majd néhány órán átállni hagyjuk. Ezután a pácból kivesszük, tisztaruhán leszárítjuk, lisztben megforgatjuk, és kevés zsiradékban hirtelen átsütjük. Ezután tűzálló edénybe rakjuk, ráöntjük a bort, kevés vizet, tetejére tesszük a citromkarikákat, és takaréklángon puhára pároljuk.

Rum puding

Hozzávalók: 1, 5 dl tej, 1 dkg zselatin, 3 tojás sárga, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál rum, 2 dl tejszín.

Elkészítése: A tejben addig áztatjuk a zselatint, amíg fel nem olvad. A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot, a feloldott zselatint és a kemény tejszínhabot. Kis, egyszemélyes pudingformákba öntjük, és legalább egy félnapig hűtjük, hogy megdermedjen. Tálaláskor késsel meglazítjuk a puding szélét egy kissé, megütögetjük a forma oldalát, így könnyűszerrel kistányérba borítjuk. Puncssodóval tálaljuk.

Rumos máj

Hozzávalók: 60 dkg sertésmáj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors, 1 dl rum paprika.

Elkészítése: A májat kisujjnyi hosszú vékony szeletekre vágjuk, a szalonnát feldaraboljuk, zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a májat, és a forró zsírban hirtelen megforgatjuk, majd lefedjük. Ha zsírjára sült, rátesszük a rumot, a zúzott fokhagymát, megborsozzuk és fedő alatt, puhára pároljuk. Előmelegített forró tálra borítjuk, a tálon megsózzuk megszórjuk pirospaprikával, és sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Rumos szelet

Hozzávalók: 1 egész tojás, 6 kanál cukor, 10 evőkanál tej, 6 dkg zsír, 1 dkg szalakáli, 1 dl rum, 1 dl lekvár, liszt.

Elkészítése: A tojást, tejjel, zsírral, cukorral, szalalkálival jól elkeverjük annyi lisztet adunk hozzá, hogy puha rétestésztát kapjunk. Három cipót formálunk, és három lapban kisütjük. Az egyik lapot kockákra vágjuk, meglocsoljuk rummal, összekeverjük a lekvárral, és ha a tészta jól átázott, krémszerű péppé lett, a két lap közé töltjük. Másnap hosszúkás szeletekre vágjuk, és a tetejét porcukorral meghintjük.

Sörben párolt csülök

Hozzávalók: 1 nagy, kicsontozott, nyers sertéscsülök (kb. 80 dkg), 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dl világos sör, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 mokkáskanálnyi őrölt fehér bors, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió és őrölt szegfűbors, ízlés szerint cukor és só

Elkészítése: A megtisztított csülköt akkora kockákra vágjuk, mintha sertéspörköltet készítenénk. A meghámozott vöröshagymát apróra vágjuk, és a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk. A csülökhúst rádobjuk, és kevergetve lepirítjuk. Ráhintjük a lisztet, tovább pirítjuk egy-két percig, majd aláöntjük a sört. Hozzáadjuk az összes fűszert, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint az ecetet. Gyakori kevergetés közben felforraljuk, és a tűzről lehúzva, tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe öntjük. Befedve, előmelegített, forró sütőben legalább 50 percig erős lángon pároljuk. Burgonyafánkkal, zsemlegombóccal vagy spagettivel és sörrel tálaljuk.

Sörös csirke I.

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 8 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2.5 dl sör, só, bors

Elkészítés: A csirkecombokat kettévágjuk, sóval, borssal megszórjuk, összezúzott fokhagymával megkenjük, és legalább egy órán át, állni hagyjuk, (lehet egy éjszakát is a hűtőben), majd felforrósított olajban fehéredésig sütjük. Ezután ráöntjük a sört, lefedjük, és takaréklángon tovább sütjük, közben állandóan forgatjuk. Akkor készül el, amikor a zsírjára sül. (Ha dupla mennyiséget készítünk, akkor sem szabad 2,5 dl-nél több sört önteni rá!)

Sörös csirke II

Hozzávalók (3-4 személyre): 4 db nagyobb csirkecomb (a forgónál kettévágva), 1 db nagy fej hagyma (kb. akkora, mint egy közepes alma). 2 gerezd fokhagyma szétzúzva, csipetnyi majoránna és só , 1 dl étolaj, 1 üveg (fél liter) sör

Elkészítés: A csirkedarabokat a majoránnával és a sóval bedörzsölöm.  A lábosba beleöntöm az étolajat, belerakom az apróra vágott hagymát és a foghagymát, ezeket hidegen összekeverem. Rájuk helyezem a csirkedarabokat egymás mellé. Csak ezután bekapcsolom be a tűzhelyet. Megvárom, amíg sercegő hangokat hallok, s akkor az egészet felöntöm a sörrel. Lefedem a lábost s így hagyom párolódni, amíg a lé teljesen el nem fő. Időnként érdemes főzőkanállal megmozgatni a csirkedarabokat. Mikor elfőtt a leve, a visszamaradt zsiradékban pirosra sülnek a combok. Amikor az egyik felük megpirult, meg kell fordítani őket, hogy a másik felük is szép piros legyen. Krumplival vagy rizzsel körítve egyformán finom. (Párolás közben elég erősen érezni lehet a sörszagot, de ez ne zavarjon senkit!) Az egész kb. 40 perc alatt készen van - az előkészítést is beleszámítva. Nagyon finom!

Sörös csirke III.

Hozzávalók: 2 db egészen kicsi csibe (kb. 1-1,2 kg összesen), 2 dl világos sör, 1 evőkanál burgonyapehely, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál cukor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött fekete bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A csibéket tisztítás után kétfelé vágom, megsózom, a megtisztított, szétzúzott fokhagymával bekenem, és 15 percig pihentetem. Ezután nagyon forró olajon, erős lángon hirtelen mindkét oldalát átsütöm, majd az olajat leöntöm a serpenyőből. Csak 2 evőkanálnyit hagyok benne, felöntöm a sörrel, beleszórom a fűszereket és a finomra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat is visszateszem. Fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom. Ha a csirke a levét idő előtt elfőné, kevés sörrel pótolom. A puha szárnyast levéből kiveszem, és melegen tartom. A visszamaradt sörös mártásba keverem a burgonyapelyhet, és sűrűre forralom. Ropogósra sült burgonya illik hozzá.

Sörös csirke gyümölcsös rizzsel

Hozzávalók: 1 csirke, 10 dkg vaj, 1 nagyobb fej hagyma, 1 dl Tuborg, 1 zsemle, 5 dkg mazsola, 0,5 leveskocka főzete (0,5 tasak húsleves), 40 dkg almakompót, 1 csipetnyi curry, só, bors

Elkészítése: Négy részre vágjuk az egész csirkét, besózzuk, megborsozzuk, s a vajon megpirított egy fej hagymán puhára sütjük. Sütés közben a levével öntözzük. Kivesszük a húst, sörbe áztatott zsemlével sűrítjük a levét, jól átfőzzük, majd átszűrjük. Aztán hozzáadjuk a vízben áztatott mazsolát, beletesszük a csirkét, és átmelegítjük. A főtt rizshez hozzáadjuk az almabefőtt darabokat, curryvel fűszerezzük, átforrósítjuk, majd a csirkével együtt tálaljuk.

Sörös-sajtos csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 üveg világos sör, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb), 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál vegeta, 25 dkg rizs, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és törött fekete bors, csipetnyi só, 4 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkét megtisztítom, és négyfelé vágom. Megsózom. A rizst váltott vízben többször átmosom és lecsöpögtetem. Tűzálló tálat egy evőkanál olajjal kikenek. A maradék olajon hirtelen, erős lángon átpirítom a csirkedarabokat. A tűzálló tálba beleszórom a rizst, majd a sörbe kevert fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt sajttal és a mustárral leöntöm. Erre fektetem a csirkedarabokat, és a megmaradt mártással lelocsolom. A tálat befedem és előmelegített, forró sütőben 50 percen keresztül párolom. Ha az összes levét elfőtte, a fedőt leveszem, és pirosra pirítom a csirkedarabokat.  Salátát kínálok mellé.

Szabolcsi pecsenyenyúl filé konyakkal

Hozzávalók: 1,2 kg nyúlgerinc, törött bors, 10 dkg vaj, 60 dkg alma, 2 dl tejszín, 8 cl konyak, húsleveskocka, liszt, só

Elkészítése: A nyúlgerincről a húst lefejtjük, és egyforma nagy filékre szeleteljük. Húsverő kalapáccsal kissé kiveregetjük, sóval, törött borssal ízesítjük. A fele mennyiségű vajat felhevítjük, és a filék mindkét oldalát megsütjük. A megtisztított alma magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és a megmaradt vajban megsütjük. Az alma sütéséből megmaradt vajba öntjük a tejszínt, és a konyakot és jól beforraljuk. Hozzáadjuk a húsleveskockát, majd kevés vajjal összegyúrt liszttel sűrítjük. Néhány percnyi forralás után finom szűrőn átszűrjük. Tálaláskor a nyúlfilékre helyezzük a sült almaszeleteket, és a forró mártással leöntjük. Köretként párolt gyümölcsöt vagy párolt rizst adunk hozzá.

Tántorgó csirke

Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú csirke, 4 evőkanál olaj, 4 dl száraz fehérbor, 25 dkg fodros metélt tészta, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg többféle), ízlés szerint só és törött fehér bors.

Elkészítése: A megtisztított csirkét kívül-belül jól megsózom, majd alufóliába csomagolva forró sütőben megsütöm. Közben az olajat felforrósítom, megpirítom rajta a szétzúzott fokhagymát, ezután megsózom, megborsozom, és a borral meg a tejszínnel felöntöm. A reszelt sajtot hozzáadom. Jól összeforralom. A tésztát sós vízben megfőzöm, leöblítem, majd a mártásba keverem. A sült csirkét kicsontozom, és a tésztához hasonló vékonyságú metéltre vágom. A csirkecsíkokat a sajtos metélthez keverem, jól összeforgatom, és néhány percre a sütőbe teszem. Csak felforrósítom, pirítani nem szabad! Salátát kínálok mellé.

Vadmalacgerinc vörösborral, konyhafőnök módon

Hozzávalók:   2 kg bőrnélküli malacgerinc, 10 dkg zsír, 5 dkg vaj, 12 dkg füstölt szalonna, 1 kg gesztenye, 1 fej vöröskáposzta, 1,5 dl vörös bor, só, bors, köménymag, 4 dl Cumberland mártás.

Elkészítése: A lehártyázott, megtisztított gerincet füstölt szalonnával megtűzdeljük, meg­­sózzuk, borsozzuk, forró zsírral leöntve félangolosra sütjük. Sütési ideje kb. 20-22 perc. Tálaláskor a két filét levesszük a gerincről, vékonyan felszeletel­jük, és visszahelyezzük a gerincre. Fehérborban párolt gesztenyével és vörös borral párolt káposztával körítjük. Saját pecsenyelevével körülöntjük, a Cum­berland mártást külön adjuk hozzá.

Vodkás pulyka aprópecsenye

Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 10 dkg gomba, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 dl olaj, só, bors, pirospaprika, 1 dl tejszín, 1/2 dl vodka, 1 dl bor, 15 dkg rizs.

Elkészítése: A pulykamell szeletelésénél leleső darabokat apró kockára vágjuk, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. Elkeverjük egy evőkanál liszttel, és serpenyőben olaj és vaj keverékén hirtelen, állandó keveréssel megsütjük. Hozzáadjuk a gombát, ezzel is sütjük rövid ideig, majd amikor zsírjára sült, leöntjük a vodkával. Egy kicsit hagyjuk lángolni, eloltjuk 1 dl borral.  Levesszük a tűzről, egy kicsit hagyjuk párologni, majd elkeverünk benne 1 dl tejszínt. Tűzálló tál aljára elterítjük a megpárolt rizst, rátesszük a tejszínes aprópecsenyét, letakarjuk fóliával, és sütőben jól átforrósítjuk. Kb. 15 perc után tálaljuk.

Vörösboros aprópecsenye

Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 3 dl vörösbor, só, törött bors, néhány szem koriander mag, egy szem boróka bogyó, 1 késhegynyi szárított csombor, 1 csomag újhagyma, 1 dl olaj, 1 késhegynyi szerecsendió, majoránna, gyömbér, bazsalikom, édes és erős paprika, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: A húst kisebb szeletekre vágjuk, megsózzuk és meghintjük a fűszerekkel, feldaraboljuk az újhagymát, kevés olajon megpirítjuk, megpirítjuk benne a kis hússzeleteket, hozzáadunk 2 gerezd fokhagymát és leöntjük 3 dl borral. Fedő alatt 40 percig pároljuk, elfövő levét borral pótoljuk.

 
Naptár
 
Az ünnepelteknek
 
Ne feled megnézni
 
Kedvenceim
 
Köszönöm, hogy benéztél
Indulás: 2004-06-19
 
Máskonyhák
 
Bannercsre.
 
Nézz be ide.

 

 
Itt sok szépet találsz

Coramonde Fantasy Világa

 
Családom
 
Inokák
 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!